Bankalar ve sigortacılar kömürden giderek uzaklaşıyor

Bankalar ve sigortacılar yatırımlarına daha sık kömür hariç poliçeler eklerken, mevcut poliçeleri olanlar sektördeki rekor kârlara rağmen onları sertleştiriyor.

Enerji Ekonomisi ve Mali Analiz Enstitüsü’ne (IEEFA) göre, küresel olarak 200’den fazla finans kuruluşunun kömür yatırımını kısıtlayan politikaları var.

IEEFA, ticari bankalar, küresel varlık yöneticileri, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik fonları, merkez bankaları, kalkınma kredi kuruluşları ve diğerleri dahil olmak üzere finansal kurumların resmi kömür çıkış politikalarını gözden geçirdi. Kısıtlamalardaki artış, kısmen yeni projeler için mevcut sermayeyi sınırlayan politikalar, artan düzenleme ve Ukrayna’daki savaşın etkisiyle geçen yıl kömür madencilerinin rekor karlar elde ettiği bir dönemde geldi.

Asya, 2013-2019 döneminde 10 olan kömürü yasaklayan finans kurumlarının sayısında büyük bir artış göstererek 41’e yükseldi. IEEFA, bu arada Avrupalı ​​borç verenler ve sigortacıların diğer bölgelerdekinden daha katı politikalar belirlediklerini söyledi.

Çoğu finansal kurum, kömürle çalışan elektrik santrallerine ve termik kömür madenciliğine yatırımları kısıtlıyor, ancak giderek daha sert kısıtlamalar tüm finansal hizmetleri ve ürünleri hedefliyor.

IEEFA, kurumsal finansman, proje finansmanı, yüklenim ve yatırımla ilgili daha katı kısıtlamaların yanı sıra kömür gazlaştırma, süper kritik kömür santralleri ve demiryolu ve liman altyapısı için kömür gibi daha geniş kömür faaliyetlerini de kapsadığını söyledi.