Sigorta sektörü, mavi ekonominin sürdürülebilir gelişimini desteklemeye hazır

Swiss Re Enstitüsü’nün yakın tarihli bir raporuna göre, sigorta sektörü daha sürdürülebilir bir gelecek arayışında mavi ekonominin gelişimini desteklemede hayati bir rol oynamak için adım atıyor.

Rapora göre, su yolları ve okyanuslar, dünya üzerindeki yaşam ve küresel ekonomi için çok önemli kaynaklar olarak tanınmaya devam ettikçe, sürdürülebilir su gelişimi ile ilişkili riskleri aktarmanın ve absorbe etmenin bir yolu olarak sigorta çözümleri ortaya çıkıyor.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC), “mavi finansı” deniz ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek için sigorta da dahil olmak üzere finansal araçların kullanılması olarak tanımlamıştır.

Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) ile uyumlu olan mavi finans, karbon emisyonlarını, kirliliği ve biyolojik çeşitlilik kaybını azaltırken mavi ekonomiyi finanse etmeyi amaçlamaktadır.

Yeşil ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için iddialı hedefler belirleyen Çin, mavi finans kavramını benimsedi. Çin bağlamı, doğal afetler, çevre kirliliği, düzenleyici gereklilikler ve değişen müşteri davranışları gibi okyanus ve tatlı su projelerinde yer alan önemli risklerin belirlenmesi için bir temel görevi görüyor.

Bu riskleri ele almak için sigortacılar bir dizi teminat seçeneği sunuyor. Mülkiyet, mühendislik ve çevresel bozulma sorumluluk sigortası dahil olmak üzere geleneksel teminatlar, sürdürülebilir plastik üretim tesislerini ve açık deniz yenilenebilir enerji projelerini koruyabilir.

Ek olarak, sigortacılar üretim sorumluluğu, tarım, denizcilik ve iş kesintisi teminatları gibi yenilikçi çözümler araştırıyorlar.

Mavi ekonomi genişledikçe yeni risk havuzlarının ortaya çıkması bekleniyor. Örneğin, deniz ekosistemlerini korumak için deniz karbon yutağı endeksi sigortası ve doğaya dayalı sigorta çözümleri araştırılıyor.

Gelişen enerji ve karbon yakalama teknolojileri manzarası, gelişmiş risk transferi çözümleri için fırsatlar sunuyor. Sigorta şirketlerinin artan risk koruması talebini karşılamak için ürün tasarımına, işbirliği modellerine ve risk yönetimi hizmetlerine odaklanması bekleniyor.

Ayrıca sigorta şirketleri, “sigorta + hizmetler” ve “sigorta + finansal krediler” iş modellerine odaklanarak sektörler arası işbirlikleri kurma arayışında.

Rapora göre, sigortacılar, kamu sektörü kuruluşları ve kurumsal paydaşlarla yakın işbirliği içinde çalışarak mavi ekonominin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunabilir ve mevcut finansal kaynakların ve hizmetlerin entegrasyonu, sigorta şirketlerinin kapsamlı destek sunmasını sağlayacaktır.

 

Mavi ekonomi nedir?

Mavi ekonomi, okyanuslar ve mavi kaynaklar için riskleri azaltmayı ve de bu kaynakların daha iyi yönetilmesini teşvik eden bir ekonomi modeli.

Mavi ekonomi deniz ve okyanusların daha sürdürülebilir olmasını hedeflerken insan refahını ve sosyal eşitliği de gözetiyor. Bu sayede deniz ve okyanuslar üzerinden ekonomik büyüme hedeflenirken bu ekosistemler korunuyor. İklim değişikliği, kaynak tüketimi ve çevre kirliliği gibi riskler de göz önünde tutuluyor.

Mavi ekonomi ile okyanus ve denizlerin risk altında olduğu şu konulara da çözüm aranıyor: Kontrolsüz avlanma, iklim değişikliği, kirlilik, nüfus artışı, bilgi eksikliği

Tüm bu risklerle mücadele edebilmek için deniz ekosistemlerinden etkilenen tüm sosyal grup ve sektörlerin iş birliği içinde olup daha sürdürülebilir modellere dönüşmeleri gerekiyor.