BM sigortacılar için emisyon kurallarını kaldırdı

Net-Sıfır Sigorta İttifakı (NZIA),  ABD siyasi baskısı ile üye çıkışına yol açmasının ardından BM’nin sigorta şirketlerinin sera gazı emisyonu azaltma hedefleri belirlemesine veya yayınlamasına ilişkin tüm gereklilikleri ortadan kaldırdığını açıkladı. NZIA, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma çabalarını yönlendirmek için finansal kurumları bir araya getirmesi beklenen Birleşmiş Milletler destekli birkaç ittifaktan biri.

Reuters’te yer alan habere göre, grup bu yıl Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı Cumhuriyetçi politikacıların, onu antitröst kurallarını ihlal etmek ve sigorta maliyetlerini yükseltmekle suçlayan baskısı altına girdi. NZIA üyelerinin yarısından fazlası, düzenleyici ve dava geri tepmesinden korkarak, Mayıs ayında 23 Cumhuriyetçi liderliğindeki ABD eyaletinden başsavcıların yasal işlem başlatma tehdidinde bulunan bir mektup göndermesinden sonra ittifaktan ayrıldı.

BM Çevre Programı’ndan (UNEP) yapılan açıklamada, “Gelecekte, NZIA üye şirketlerinin hedef belirleme veya yayınlama zorunluluğu yoktur. Bunun yerine, bireysel üye şirketler belirledikleri herhangi bir hedeften, bunları belirlemek için kullanılan metodolojilerden, herhangi bir hedefi yayınlamaya karar verdikleri zaman çizelgesinden sorumlu olacak ve kamuya hesap vereceklerdir.” denildi.

Açıklama, AXA, Allianz ve Tokio Marine gibi büyük firmaların ayrılmasının ardından 30’luk bir zirveden 12’ye düşen NZIA’nın koalisyonu devam ettirmek amacıyla kuralları gevşetmeye çalıştığı haberleri ardından geldi.

NZIA’nın Ocak ayında yayınlanan “Hedef Belirleme Protokolü” kapsamında sigorta üyelerinin, önerilen hedef türlerini kullanarak 2030 için emisyon hedeflerini Temmuz ayı sonuna kadar yayınlamaları ve ardından ilerlemelerini yıllık olarak güncellemeleri istenmişti.

Öte yandan Fransız sigorta devi AXA geçen hafta sigorta portföyü için ilk emisyon azaltma hedeflerini yayınlamıştı.