Eko-lojik: Akkuyu denizin karadan sıcak olduğu tek nükleer saha

7 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir bölgede inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ikinci risk iklim değişikliğinden geldi. Avukat İsmail Hakkı Atal, nükleer santrallerin çalışması için deniz suyu sıcaklığının 28°C’yi geçmemesi gerektiğini belirterek, Akkuyu’nun gezegende ortalama deniz suyu sıcaklığının ortalama karasal sıcaklıktan daha yüksek (30,5) olan tek nükleer saha olduğunu ifade etti. Santral, bu sebeplerle risk taşıdığı için Uluslararası Ceza Mahkemesine şikayet edildi.

Açık Gazete’nin haberine göre, Mersin’in Gülnar ilçesinde inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yıkıcı bir deprem beklenen bir fay hattına yakın olması ve santrali soğutmada kullanılacak olan Akdeniz‘in suyunun soğutamayacak kadar ısınmış olması nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesine şikayet edildi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan basın açıklamasına göre, Türkiye, Avrupa Deprem Tehlikesi ve Risk Tesislerinin yayımladığı deprem tehlike analizlerinde Avrupa’da deprem açısından en riskli ülke olarak belirlenmişti. 2001 yılında ise Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümü, Akkuyu’nun da üzerinde olduğu Kuzey Anadolu Ecemiş fay hattında her 10 bin yılda bir 7’den büyük yıkıcı deprem olduğunu, son 17 bin yıldır ise yıkıcı deprem olmadığını ve her an olabileceğini ortaya koymuştu.

Dava dosyasında, inşaat başladıktan sonra ise karstik boşluklar olan zeminin üzerine inşa edilen betonun, henüz üzerine 56 bin ton nükleer reaktör ağırlığı binmeden 2018 Temmuz ayında çöktüğü ve santral temelinde çatlak oluştuğu hatırlatılarak “Türkiye nükleer facianın ayak seslerini duydu” ifadelerine yer verildi.

Nükleer santralde iklim değişikliği riski

Akkuyu’nun depremselliğinin üstüne, iklim değişikliği nedeniyle Akdeniz’in nükleer reaktörleri soğutamayacak kadar ısınması eklendi.

Avukat Atal, nükleer santrallerin çalışması için deniz suyu sıcaklığının 28°C’yi geçmemesi gerektiğini belirterek, Akkuyu NGS’nin gezegende ortalama deniz suyu sıcaklığının ortalama karasal sıcaklıktan daha yüksek olan tek nükleer sahası olduğunu ifade etti. Meteroloji Genel Müdürlüğü ölçüm istasyonu, 2022 yılının Ağustos ayında Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının 30,5°C olarak ölçüldüğünü bildirdi.

Tehlikeyi gören Fransa reaktörleri kapattı

Bilim insanlarına göre Doğu Akdeniz, iklim değişikliğinin etkilerinden orantısız bir şekilde etkileniyor ve dünya ortalamasından iki kat daha hızlı ısınıyor. Geçen yıl yaşanan ve Avrupa’yı aylar boyunca etkisi altına alan sıcak dalgaları nedeniyle Fransa‘da nükleer reaktörlerin soğutulması için çekilen soğutma sularının sıcaklığı 28°C’nin üzerine çıkmış ve nükleer kaza tehlikesinden ötürü reaktörler kapatılmıştı.