AXA’dan İrlanda’da 650 milyon euroluk satın alma

Fransız sigorta devi AXA, AIG’nin bir yan kuruluşu olan Corebridge Financial Inc.’den Laya Healthcare Ltd.’yi satın almak için anlaşmaya vardığını duyurdu.

AXA’nın yaptığı açıklamada, Laya’nın İrlanda sağlık pazarında yaklaşık yüzde 28’lik bir pazar payıyla lider bir konuma sahip olduğu, 700.000’e yakın poliçe sahibine hizmet verdiği ve yılda 800 milyon € (877,2 milyon ABD Doları) prim ürettiği (2022 mali yılı itibariyle) belirtildi.

Paris merkezli sigortacı, Laya’nın dijitalleştirilmiş bir platform ve güçlü bir doğrudan dağıtım ağı ile yönetici bir genel acente olarak faaliyet gösterdiğini ve bunun Laya’yı müşterilerinin sağlık hizmetleri yolculuklarında tek irtibat noktası haline getirdiğinin altını çizdi.

Anlaşma şartlarına göre AXA, Laya’yı 650 milyon € (712,7 milyon ABD Doları) karşılığında satın alacak ve bu satın alma şu anda üçüncü taraf tarafından kazanılan taahhüt marjının planlanan yeniden ele geçirilmesini hesaba katarak yaklaşık 11x’lik beklenen fiyat-kazanç katını temsil ediyor.

İşlemin tamamlanması, yasal onayların alınması da dahil olmak üzere alışılagelmiş kapanış koşullarına tabi ve 2023 yılı sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Bu işlemle AXA’nın hızlı büyüyen sağlık sigortası pazarındaki operasyonlarını genişleterek Avrupa’daki franchise’ını büyütme hedefini teyit ediyor. AXA, P/C pazarında bir numaralı konumdan yararlandığı İrlanda’da halihazırda faaliyet gösteriyor.