Hindistan’dan yüksek primli poliçelere yeni vergi kuralları

Hindistan Doğrudan Vergiler Merkezi Kurulu (CBDT), yüksek primli hayat sigortası poliçelerinden elde edilen gelirlere ilişkin güncellenmiş yönergeler yayınladı. Yeni vergi kuralına göre, yıllık primi 500.000 INR’yi aşan hayat poliçesinden elde edilen gelirler artık vergiye tabi olacak.

Bu yeni kılavuz, ülkenin Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki muafiyetleri uygulanamaz hale getiriyor ve yapılan değişiklikler 2023-24 Mali Yılından itibaren geçerli olacak. CBDT ayrıca, tüm poliçeler için yıllık primlerin bir mali yılda 500.000 INR’yi aşması durumunda aynı kuralın birden fazla poliçenin olduğu durumlarda geçerli olacağını açıkladı. Tüm birleşik poliçelerden elde edilen kümülatif çoğunluk tutarı da vergiye tabi olacak.

Ancak değiştirilen kuralda bazı önemli istisnalar da bulunuyor. CBDT açıklamasına göre, poliçe sahibinin vefatı, muafiyet statüsünü koruyan birim bağlantılı sigorta planlarının (ULIP’lerin) yanı sıra gelirler için de vergi muafiyeti sağlıyor.

Ülkedeki kaynaklar bu revizyonların bağış, para iadesi ve emeklilik planları gibi geleneksel sigorta planlarını olumsuz yönde etkileyebileceğini söylüyor. Sonuç olarak, artık yatırım ve hayat sigortası kapsamını tek bir plan altında birleştiren bir finansal ürün olan ULIP’lere sahip olmanın avantajları var.

Ülkedeki endüstri uzmanları tarafından ULIP’lerin sıraladığı bazı avantajlar arasında özelleştirilebilir bir hayat sigortası, yatırım seçeneği, likidite ve kısmi para çekme, hedefe yönelik planlama ve giriş, geçiş ve çıkış aşamalarında vergi avantajları yer alıyor.