COP28 Başkanı’ndan acı itiraf: İklim hedeflerine ulaşma yarışını kaybettik

COP28 zirvesinin başkanı Sultan Al Jaber,  Afrikalı liderlerin adaletsiz olduğunu söyledikleri uluslararası iklim finansmanı sisteminde değişiklik çağrısında bulunması üzerine, dünyanın iklim değişikliği hedeflerine ulaşma yarışını kaybettiğini söyledi.

Reuters’de yer alan habere göre, Kasım ayının sonlarında Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapılacak zirveye başkanlık edecek olan Sultan Al Jaber’in bu sert değerlendirmesi, Birleşmiş Milletler’in ulusların kendi durumlarında ne durumda olduklarına ilişkin bir değerlendirme olan ilk “küresel durum değerlendirmesini” yayınlamasından üç gün önce geldi.

Aynı zamanda Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin de başkanı olan Jaber, Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen Afrika İklim Zirvesi’nin açılışında delegelere, “İhtiyacımız olan sonuçları, ihtiyacımız olan zamanda veremiyoruz.” dedi.

Pazartesi günü başlayan zirve, Afrika’nın iklim değişikliğine tepkisi için finansmanın harekete geçirilmesine odaklanıyor.

Araştırmacılara göre Afrika, iklim değişikliğinin en şiddetli etkilerinden bazılarından muzdarip olsa da kıta, başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu finansmanın yalnızca yüzde 12’sini alıyor.

Sürdürülebilir kalkınma projelerine yüz milyonlarca dolarlık yatırım Pazartesi günü açıklandı ve Salı günü Jaber, BAE’nin 2030 yılına kadar Afrika’da 15 GW temiz enerji geliştirmek için 4,5 milyar dolar taahhüt ettiğini duyurdu.

Afrika’da şu anda yaklaşık 60 GW kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi bulunuyor.