Şiddetli konvektif fırtına kayıpları 1 Ocak reasürans yenilemelerini etkileyebilir

Aon tarafından yapılan araştırmaya göre, şiddetli konvektif fırtına (SCS) sigortalı kayıpları, hem sigortacılar hem de reasürörler için risklerini yönetme konusunda zorluklar yaratarak, önümüzdeki 1 Ocak 2024 reasürans yenileme döneminin sonuçlarını etkileyebilir.

Dünyanın önde gelen profesyonel hizmet şirketlerinden biri olan Aon’un verileri, 2023’e kadar küresel sigortalı zararların %70’inin SCS’den kaynaklandığını gösteriyor. ABD’de SCS, üst üste üç yıl boyunca ilk yarıda en az 20 milyar dolarlık sigortalı zararın ardından 2023’ün ilk yarısında 35 milyar dolarlık sigortalı zarara neden oldu.

1990’dan 2022’ye kadar SCS riskleri yıllık toplam %8,6 oranında artarken, SCS sigortalı zararları yıllık %8,9 oranında arttı. Bu varyans, SCS zarar büyümesinin %80’inden fazlasının, volatilitenin yeni ortaya çıkan bir biçimi olan risk değişiklikleriyle açıklanabileceğini vurgulamaktadır. Aon, kalan %20’nin, şiddetli konvektif fırtınaları tetikleyen hava koşullarındaki bileşenlerde, diğer maruz kalma faktörlerinde veya rastgele şansta fark edilemeyen küçük iklim değişikliklerinden kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Bu dinamiğin, re/sigorta şirketlerini, SCS’nin portföyleri üzerindeki etkisini azaltırken risk yönetimine daha fazla önem vermeye teşvik etmesi gerektiğinin altı çizildi.

Aon’un Reasürans Çözümleri’nin ABD aktüerya ekibinin Genel Müdürü John Jacobi konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İklim diğer tehlikelerin ardındaki itici güç olsa da, SCS’yi yönlendiren iklimsel faktörlerin değiştiğine dair çok az kanıt var. (Re)sigortacılar bunun yerine, birikim yönetimi, gelişmiş hasar yönetimi ve uygun muafiyet, limit ve prim seviyeleri gibi geleneksel risk yönetimi teknikleriyle hafifletilebilecek yüksek riskli alanlarda artan riskleri yönetmelidir. İleriye dönük olarak, sektörün SCS tehlikesine yönelik vurgusu iklim faktörlerinden daha az, daha iyi kararların şekillendirilmesine yardımcı olmak için geleneksel risk yönetimine daha fazla odaklanmalıdır.” dedi.

Aon araştırmasına göre SCS’ye maruz kalma değişikliğinin dört ana nedeni var:

1. Ekonominin varlıklarını oluşturan reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yıllık %2,3 oranında büyümüştür.

2. Varlıkların değerini ifade eden sabit tekrarlanabilir maddi servet, yıllık %2,1 oranında arttı.

3. Tüm inşaatlar için üretici fiyat endeksiyle ölçülen ve inşaat maliyetlerinin zaman içinde nasıl değiştiğine dair bir tahmin sağlayan gayrimenkul maliyet enflasyonu, %2,8 ile en hızlı büyüyen enflasyon oldu.

4. Teksas gibi yüksek tehlike altındaki eyaletlerde ve ABD’deki diğer Sun Belt eyaletlerinde konut birimlerindeki değişikliklere dayalı bir konut dağıtım endeksi ile ölçülen nüfus dağılımı, %1,1’lik bir büyüme oranına sahipti.

Aon’un şiddetli konvektif fırtına (SCS) sigortalı kayıpların nedenleri hakkındaki araştırmasına buradan ulaşabilirsiniz .