Eski ABD Başkanı Trump sigortacıları yanılttı…

 

Yargıç Arthur Engoron, çığır açan bir kararla, eski Başkan Donald Trump ve örgütünün, varlık değerlerini büyük ölçüde şişirerek sigorta şirketleri de dahil olmak üzere finansal kurumları yanılttığını tespit etti. Varlık değerindeki bu manipülasyon, New York başsavcısının açtığı bir davada ortaya çıktığı üzere sigorta primlerini manipüle etmiş olabilir.

insurancebusinessmag.com’da yer alan habere göre, Yargıç Engoron, 35 sayfalık ayrıntılı kararında, “Sanıkların dünyasında… bir tarafın sorumluluğu başka bir tarafa yüklemesi, diğer tarafın yalanlarını temize çıkarır” görüşünü öne sürerek, ileri sürülen iddialarla gerçeklik arasındaki keskin kopukluğu vurguladı. Bu yanlış beyan sadece yasayı ihlal etmekle kalmadı, aynı zamanda muhtemelen sigorta hesaplamalarını da etkiledi.

Özellikle Trump’ın karşı argümanı, bankalara ve sigortacılara sunduğu mali tablolarda yer alan bir sorumluluk reddine dayanıyordu. Bu sorumluluk reddi beyanının kendisini içerideki bilgilerin güvenilirliğinden kurtardığını savundu. Yargıç Engoron, bu tür kapsamlı sorumluluk reddi beyanlarının, özellikle de sigorta sektörü gibi gerçek dünyaya etkileri olduğunda, hatalı beyanların korunmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, bu iddiayı umursamadı.

Başsavcı Letitia James, Trump’ın varlık değerlerine ilişkin iddialarının şüpheli göründüğü birkaç örneği tespit etti. Örneğin, eski başkanın Manhattan Trump Tower’daki dairesine yaptığı değerleme, varsayılan gerçek değerinin neredeyse üç katıydı. Benzer şekilde, Mar-a-Lago’daki mülkü, büyük ölçüde tapu şartlarıyla sınırlandırılan varsayımsal bir konut geliştirme kullanımına dayalı olarak astronomik bir rakamla değerlendirildi.

Trump zorlu bir hukuk mücadelesiyle karşı karşıya. Bu özel davada cezai suçlamalar takip edilmese de karar, Trump’ın New York’taki gelecekteki ticari girişimleri için önemli sonuçlar doğuruyor.

Trump’ın Ekim ayı başındaki jürisiz duruşması bu bulguların sonuçlarını daha da belirleyecek. Başsavcı James, iddia edilen aldatmacadan elde edilen faydalara dayanarak 250 milyon dolarlık şaşırtıcı bir ceza talep ediyor.