Lloyd’s: Büyük bir siber saldırı küresel ekonomiye 3,5 trilyon dolara mal olabilir

Lloyd’s ve Cambridge Risk Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre, finansal hizmet ödeme sistemine yönelik büyük bir siber saldırı, yaygın iş kesintilerine yol açabilir ve potansiyel olarak küresel ekonomiye beş yıllık bir süre içinde 3,5 trilyon dolara mal olabilir .

Siber sigorta pazarı büyürken, hala nispeten olgunlaşmamış bir pazar. 2022’de brüt yazılı primlerin yaklaşık 9,2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve 2025’e kadar 13 milyar ila 25 milyar dolar arasına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Senaryoya göre en yüksek beş yıllık ekonomik kaybı yaşayacak üç ülkenin 1,1 trilyon dolar ile ABD olacağını, onu 470 milyar dolar ile Çin ve 200 milyar dolar ile Japonya’nın takip edeceğini belirten Lloyd’s, ülke veya bölgelerin toparlanma süresinin, ekonomilerinin yapısı, maruz kalma seviyeleri ve dayanıklılık’a bağlı olduğunu açıkladı.

Lloyd’s Yönetim Kurulu Başkanı Bruce Carnegie-Brown yaptığı açıklamada, “Sistemik risk etrafında esneklik oluşturmaya kararlıyız ve bugün yayınlanan risk senaryosu, sigortanın müşterileri işletmelere ve topluma yönelik potansiyel siber tehditlere karşı destekleme ve korumadaki önemli rolünü vurgulamaktadır. Siberin küresel olarak birbirine bağlı olması, bunun bir sektörün tek başına karşı karşıya kalamayacağı kadar büyük bir risk olduğu anlamına geliyor ve bu nedenle toplumun bu tehlikelere karşı dayanıklılığını oluşturduğumuzdan emin olmak için hükümet, endüstri ve sigorta piyasası arasında bilgi, uzmanlık ve yenilikçi fikirleri paylaşmaya devam etmemiz gerekiyor.” dedi.

Araştırma dokuz varsayımsal (ancak makul) sistemik risk senaryosunu inceliyor ve kullanıcıların her senaryonun potansiyel ekonomik etkisini 107 ülke genelinde ve üç şiddet düzeyinde (büyük, şiddetli ve aşırı) ortaya çıkarmasına olanak tanıyan etkileşimli bir veri aracıyla tamamlanıyor. Küresel ekonomik kayıp, en düşük şiddet senaryosunda 2,2 trilyon sterlin ile en aşırı senaryoda 16 trilyon sterlin arasında değişmekte.

Senaryonun ciddiyetine, çeşitli risk faktörlerine dayalı olarak önümüzdeki beş yıl içinde gerçekleşme olasılığı verildi.Siber senaryoda, her şiddet düzeyi için olasılıklar şöyle sıralandı: Majör yüzde 3,32 (30 yılda 1), şiddetli yüzde 0,50 (200 yılda 1), aşırı yüzde 0,12 (1.000 yılda 1).

Lloyd’s “sistemik riski”, sistemik olarak önemli bir küresel kuruluşu veya birden fazla sektörü, toplumu veya ulusal ekonomiyi etkileyen düşük olasılıklı, yüksek etkili risk olarak tanımladı. Etkileri küresel olabilir ve genellikle milyarlarca insanı aynı anda etkileyebilirler.