Munich Re’den Baden-Baden öncesi 2024 yenilemelerine yönelik tahmin…

Reasürans devi Munich Re’den Yönetim Kurulu Üyesi Clarisse Kopff’a göre, kritik 1 Ocak 2024 reasürans yenilemeleri hızla yaklaşırken, piyasa sürdürülebilir iyi marjlar sağlamaya çalışırken sınırlı sermaye girişi beklentisiyle birlikte arz ve talep arasında bir dengesizlik sürüyor.

Şirketin Baden-Baden medya konferansında konuşan reasürans devi, enflasyonun etkilerini, doğal afetlerin artan sıklığı ve ciddiyetinin yanı sıra artan jeopolitik riskleri ve 1/1 2024 yenilemeleri öncesinde gelişen siber pazarı tartıştı.

Değişen risk ortamının ışığında, Munich Re, reasürans korumasına yönelik talepte oldukça önemli bir artış olduğunu kaydetti. Özellikle nat cat için firma yalnızca Avrupa’da yaklaşık 5 milyar Euro tutarında ek talep görüyor. Ancak talep artarken arzın istikrarlı kalacağı yönünde beklentiler de var.

Clarisse Kopff, “Büyük sermaye girişi beklemiyoruz. Gördüğünüz gibi, geleneksel reasürans piyasasında da 2022’deki en düşük noktadan 2023’te reasürans sermayesinde hafif bir artış yaşadık, ancak büyük bir sermaye girişinin olmadığını da söylemek doğru olur.”dedi. Kopff’a göre bunun nedeni, “genel olarak reasürans piyasasının hala iyi marj ve sürdürülebilir olarak iyi marj elde edebildiğini göstermesi gerekiyor.”

Reasürörler, oran artışları ve şartlar ve koşullardaki değişiklikler nedeniyle daha iyi sigortalama performansları ve yatırımlardan gelen daha olumlu katkı sayesinde 2023’te şimdiye kadar geçmiş yıllara kıyasla iyileşen sonuçlar bildirdiler. Ancak piyasanın 2023’te sermaye maliyetini karşılayıp karşılayamayacağı konusunda hâlâ belirsizlik var.

Geleneksel piyasayı yansıtan Kopff, Munich Re’nin alternatif reasürans sermayesinden de büyük bir giriş görmediğini, bunun “zaman içinde yaklaşık 100 milyar Euro seviyesine kadar oldukça istikrarlı olduğunu ve kedi tahvillerinin teminatlı reasüranslardan daha hızlı geliştiğini, ancak bu aynı zamanda büyük bir sermaye girişi sağlamıyor.”

Genel olarak arz ve talep arasında hâlâ bir uyumsuzluk var ve bu durum, 2023 yenilemeleri yoluyla elde edilen oranları ve koşulları sürdürmeye ve potansiyel olarak iyileştirmeye çalışırken, yenileme tartışmalarına giren reasürans şirketlerine muhtemelen fayda sağlayacak.

Kopff, “Oldukça istikrarlı, hafif artan arz ile daha dinamik bir şekilde artan talep arasında hala bir dengesizlik var. Yani bu, fiyatların, yapıların ve söylemlerin hâlâ tartışıldığı anlamına geliyor. Yine, genel bir niceliksel eğilim hakkında yorum yapmaktan hoşlanmıyoruz çünkü bu tamamen bireysel durumla ilgili, ancak bu dengesizliğin hala orada olduğu doğru” dedi.