Howden: Avrupalı ​​futbolcuların sakatlıkları Dünya Kupası yılında 767 milyon $’a çıktı

Avrupalı ​​futbolcuların sakatlıkları geçen yıl Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’ndan sonra daha da ciddileşti ve bu da kulüplerin oyuncularını kenarda izlemesinin maliyetinde yıllık yaklaşık yüzde 30’luk bir artışa neden oldu.

Bulgular, City of London sigorta şirketi Howden Group Holdings Ltd. tarafından hazırlanan ve Avrupa’nın önde gelen beş ligindeki kulüplerin, geçen sezon sakatlıklardan 704,9 milyon Euro (767 milyon $) zarar gördüğünü belirten bir raporda ortaya çıktı. Bu rakam bir önceki sezondaki 553,6 milyon Euro’ya göre artış gösterdi. Rapor, oyuncuların maaşlarından sakatlanmaların maliyetini ve sakatlandıkları süreyi hesaplıyor.

Beş ligdeki maliyetin yüzde 40’ından fazlasını oluşturan İngiltere Premier Ligi takımları en büyük darbeyi aldı. Katar’daki Dünya Kupası’ndan sonraki iki ayda Premier Lig’de 49 sakatlık yaşandı; bu rakam diğer üst liglerdekinden daha fazla. Almanya Bundesliga ise 46 sakatlıkla ikinci sırada yer aldı.

Howden’ın spor başkanı James Burrows, “Dünya Kupası’nın Avrupa kışında düzenlenmesi, oyuncuların sezonun ikinci yarısında birincisine kıyasla fazladan sekiz gün kenarda kalmasına yol açtı” dedi. Ekim ayındaki sakatlıklar oyuncuların ortalama 11,4 gün sahalardan uzak kalmasına neden olurken, Ocak ayındaki sakatlıklar 19,4 gün işten çıkarmalara yol açtı. Tutarlılık açısından bu karşılaştırma yalnızca Dünya Kupası kadrolarında yer alan oyunculara uygulandı.

Dünya Kupaları normalde Avrupa’nın yaz aylarında, kulüplerin maç yapmadığı zamanlarda yapılıyor. Geçtiğimiz yıl, Katar’ın tartışmalı bir şekilde ev sahibi olarak seçilmesinin ardından bir istisna yapılmıştı. Turnuva bir yıl önce 20 Kasım 2022’de başladı ve 18 Aralık’ta Lionel Messi’nin Arjantin’i Fransa’ya karşı oynadığı olaylı finalde zafere taşımasıyla sona erdi.

Raporda, Dünya Kupası’na katılan 417 oyuncunun Kasım 2022 ile Şubat ayı arasında 225 sakatlık geçirdiği belirtildi. Tanınmış futbolcular ve menajerler, fikstür sıkışıklığının tetiklediği yaralanmalarla ilgili endişelerini dile getirdi. Gelecek sezon, Avrupa’nın en önemli turnuvası olan Şampiyonlar Ligi, ülkelerin Euro 2024’te mücadele edeceği bir yazın ardından daha fazla oyunu kapsayacak şekilde genişliyor.

Premier Lig’de geçen sezon en çok sakatlık geçiren takımlar Manchester United, Nottingham Forest ve Chelsea oldu. Şampiyon Manchester City, ilk sekizde yer alan diğer kulüplerden daha az sakatlık geçirdi.