BM Raporu: Agresif eylemler olmazsa iklim yaklaşık 3 santigrat derece ısınma yolunda

Birleşmiş Milletler’in yayınlanan bir analizine göre, ülkelerin iklim değişikliğini sınırlama yönündeki mevcut emisyon taahhütleri, bu yüzyılda hala dünyanın yaklaşık 3 santigrat derece ısınma yoluna girmesine neden olacak.

Ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etme vaatlerini ihtiyaç duyulan şeyle karşılaştıran yıllık Emisyon Açığı raporu, hükümetlerin iklimi iyileştirmemesi halinde dünyanın sanayi öncesi seviyelerin üzerinde 2,5C (4,5F) ile 2,9C (5,2F) arasında ısınmayla karşı karşıya kalacağını ortaya koydu. 

Bilim insanları, 3 derecelik ısınmayla dünyanın buz tabakalarının hızla erimesinden Amazon yağmur ormanlarının kurumasına kadar geri dönüşü olmayan pek çok felaket noktasından geçebileceğini öngörüyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Mevcut eğilimler, gezegenimizi 3 derecelik kaçınılmaz bir sıcaklık artışına doğru itiyor. Emisyon açığı daha çok bir emisyon kanyonuna benziyor.” dedi. 

Dünya liderleri, Paris Anlaşması’nın 1,5 derecelik ısınma hedefini canlı tutmak amacıyla yıllık BM iklim zirvesi COP28 için yakında Dubai’de bir araya gelecek.

Ancak yeni BM raporu, ısınmayı 1,5 derecede (2,7F) tutmak için gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 42 oranında düşmesi gerektiğini ortaya koyarak, bu hedefe ulaşılabileceği konusunda umut vermek için çok az şey yapıyor. En iyimser emisyon senaryosunda bile ısınmayı 1,5 derece  ile sınırlama şansı yalnızca yüzde 14; bu da hedefin artık ortadan kalktığını gösteren giderek artan sayıda bilimsel kanıta ekleniyor.

Küresel sera gazı emisyonları 2021’den 2022’ye yüzde 1,2 artarak 57,4 gigaton karbondioksit eşdeğerine rekor seviyeye ulaştı.

Rapor, ülkelerin her beş yılda bir güncellemeleri gereken Ulusal Olarak Belirlenen Katkılarını (NDC’ler) değerlendirerek, bu planların tam olarak uygulanması halinde dünyanın ne kadar ısınabileceğini tespit etti.

Rapor, sıcaklıkların 2,9 derecelik bir artışa yol açacağı koşulsuz vaatlerle, ısınmayı 2,5 santigrat derecede tutacak koşullu taahhütleri karşılaştırıyor.

Raporun baş bilimsel editörü Anne Olhoff, “Bu, geçen yılın raporuyla karşılaştırıldığında temelde değişmedi” dedi.

Beklenen ısınma seviyesi 2022 tahminlerinden biraz daha yüksek ve bu tahminler 2100 yılına kadar 2,4 derece  ile 2,6 derece arasında bir artışa işaret ediyordu çünkü 2023 raporu daha fazla iklim modeli üzerinde simülasyonlar yürütüyordu. Ancak dünya, Paris Anlaşması’nın 2015’te kabul edilmesinden bu yana ilerleme kaydetti. Olhoff, o dönemdeki emisyonlara dayalı ısınma tahminlerinin “şu an olduğundan çok daha yüksek” olduğunu söyledi.