Doğal afet kaynaklı sigortalı kayıp 100 milyar doları aşacak

Swiss Re, son Sigma raporunda, doğal afet sigortalı zararların 2023’te 100 milyar ABD dolarını aşacağını öngördü; bu, sektörün bu kadar önemli kayıplarla karşı karşıya kaldığı 2017’den bu yana (enflasyona göre düzeltilmiş) art arda dördüncü yıl oldu.

Rapor, yüksek riskli bölgelerde devam eden inşaatların tetiklediği risk değerlerindeki sürekli artışın ve özellikle enflasyon nedeniyle artan yenileme maliyetlerinin, felaket kayıplarındaki artışa katkıda bulunan temel faktörler olduğunu öne sürüyor. Ön tahminler, 2023 yılının ilk dokuz ayında sigortalı zararların en az 80 milyar ABD doları olacağını ve aynı dönemdeki 10 yıllık ortalama olan 74 milyar ABD dolarını (enflasyondan arındırılmış) aşacağını gösteriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şiddetli konvektif fırtınalar, kayıpların önemli bir nedeni oldu; Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremler, özellikle de Şubat 2023’teki olay, bu kayıpların artmasına neden oldu. Yalnızca bu depremin bile 6 milyar ABD doları tutarında sigortalı hasara yol açtığı tahmin ediliyor ve bu da depremi yılın şu ana kadarki en maliyetli sigortalı hasar olayı yapıyor.

Rapor, mülk sigortası sektörünün, iki yıl öncesine kıyasla bugün daha yüksek yenileme maliyetlerine atfedilen hasarlarda önemli bir artış eğilimi yaşamaya devam ettiğini vurguluyor.

İnşaat malzemesi maliyet baskıları hafiflerken, sıkı para politikaları nedeniyle artan ücretler ve finansman maliyetleri nedeniyle yüksek inşaat maliyetleri devam ediyor.

Swiss Re, ekonomik enflasyonun hasarlar üzerindeki etkisinin 2024 ve 2025 boyunca kademeli olarak azalacağını öngörüyor. Ancak rapor, sosyal enflasyon ve doğal afetlere maruz kalmanın artması gibi daha yapısal eğilimlerin hasar dinamiklerini şekillendirmede yeniden önem kazanabileceği konusunda uyarıyor.