Üretken yapay zeka sigorta yöneticilerinin büyük bir kısmının işini elinden alacak…

FintechOS tarafından başlatılan yeni bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık sigorta yöneticilerinin yüzde 73’ü Üretken Yapay Zeka’nın (GAI) eninde sonunda işlerini elinden alacağını öngörüyor.

Firmanın yeni çalışması ‘Üretken Yapay Zeka: Finansal Hizmetler Sektörünü Kutuplaştıran Teknoloji’, Birleşik Krallık sigorta şirketleri arasında hızla gelişen bu teknolojinin beklentileri, uygulanması ve etkisi konusunda çeşitli görüşleri ortaya koyuyor. FintechOS’a göre ankete katılanların yaklaşık yüzde 25’i kendilerini “korkmuş” olarak tanımlarken, yüzde 23’ü GAI hakkında “meraklı” hissettiğini itiraf etti.

Teknolojiyi dost mu düşman mı gördükleri sorulduğunda yüzde 42’si “dost”, yüzde 46’sı “düşman” cevabını verdi. FintechOS, Birleşik Krallık’taki sigorta kuruluşlarının yüzde 44’ünün halihazırda işyerlerinde GAI’yi kullandığını gözlemledi. Ek olarak, yüzde 48’i GAI araştırmasına, yüzde 39’u ise uygulanmasına yatırım yapıyor.

Çalışma aynı zamanda sigorta yöneticilerinin yüzde 66’sının önümüzdeki üç yıl içinde GAI nedeniyle gelirlerinde ortalama yüzde 20’lik bir artış beklediğini, beşincisinin ise bu rakamı yüzde 31-40 ile daha da yükselttiğini ortaya çıkardı.

FintechOS’tan yapılan değerlendirmede, “Sıklıkla çatışan bu görüşlerin ortasında ortak bir fikir birliği var: GAI’nin kaçınılmaz olarak işgücünü yeniden şekillendireceği ve işleri yerinden edeceği beklentisi. Birleşik Krallık sigorta şirketlerinin yarısından fazlası (yüzde 60), GAI’nin kuruluşlarında iş kayıplarına yol açacağına ve önümüzdeki üç yıl içinde ortalama personel sayısında yüzde 30’luk bir azalmaya neden olacağına inanıyor. Birleşik Krallık’taki bankacılık yöneticilerinin çoğunluğu (yüzde 73) eninde sonunda işlerinin yerini GAI’nin alacağını düşünüyor.” denildi.

Bulgular hakkında yorum yapan FintechOS kurucu ortağı ve CEO’su Teodor Blidarus ise, “GAI, hem heyecan hem de endişenin damgasını vurduğu bir alan ve çalışmamız bu çığır açan teknolojiyi çevreleyen kutuplaşmış duyguyu araştırıyor. Sigorta sektöründeki görüşler derinden bölünmüş olsa da ortak bir fikir birliği var: GAI’nin gelirleri artıracağı ancak kaçınılmaz olarak iş gücünü yeniden şekillendireceği ve işleri yerinden edeceği beklentisi. Her sigorta şirketi GAI yolculuğuna başlamıştır ve geride kalmamak için küçük de olsa ilk adımı atmak zorunludur. Yalnızca yolculuğa şimdi başlayarak ve sonuçlarını anlayarak GAI risklerini azaltabilir ve ödüllerini daha iyi toplayabiliriz.” dedi.

FintechOS’un araştırması, hem Birleşik Krallık’ta hem de Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren, 1000’den fazla çalışanı olan büyük bankalar ve sigorta şirketlerindeki üst düzey teknoloji karar vericileri arasında yapılan bir ankete dayanıyor.

Anket, FintechOS tarafından yaptırıldı ve bağımsız araştırma şirketi Censuswide tarafından Ağustos 2023’te üç hafta boyunca gerçekleştirildi.