Antonio Huertas: “Sigorta sektörü yapay zeka için yasal düzenleme yapmalı”

Cenevre Birliği Zirvesi 50’de konuşan MAPFRE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Antonio Huertas, sektörün “yapay zekanın etik riskleri konusunda yasal düzenleme yapması gerektiğini” açıkladı ve bunun akıllıca yapılması gerektiğini vurguladı.

MAPFRE Open Innovations’ın DIA/ITC Avrupa’da başlatılan sorumlu yapay zekaya ilişkin sektör lideri raporunun ardından gelen bir hareketle, “küresel bir aşamada, Avrupa’nın gerekli düzenleme ile boğucu rekabet avantajı arasındaki dengeyi kurması gerektiğini” açıkladı.

Ayrıca sınırlarını bilmek için bu teknolojiyi denemenin ne kadar gerekli olduğunu da belirtti. Huertas, ileriye dönük olarak siber risklerin günümüzdeki ana zorluklardan biri olmaya devam ettiğini de ele aldı. Bu durum birbirine bağlı dünyanın benzersiz kolaylık ve verimlilik getirdiği, ancak sonuç olarak onu çok sayıda benzeri görülmemiş riske de maruz bıraktığı gerçeğine varıyor.

Huertas, “Sigortacılar olarak sorumluluğumuz maddi tazminatın ötesine geçiyor; Müşterilerimizin siber tehditlerin karmaşık ortamında gezinmelerine yardımcı olmamız gerekiyor” dedi.

Huertas ayrıca, kamu özel ortaklıkları aracılığıyla hükümetlerle de dahil olmak üzere siber risklerin paylaşılması için uygun seçeneklerin değerlendirilmesi konusunda sigorta şirketlerinin daha proaktif olmalarını da önerdi.

Sigorta şirketleri ve hükümetler arasındaki işbirlikçi çabalar, siber koruma açıklarının daraltılmasında ve siber uzayın tüm toplumsal faydalarından yararlanılmasının sağlanmasında kritik bir rol oynayabilir.

Son olarak sürdürülebilirlik konusunda konuşan Huertas şunları söyledi: “Düşük karbon modeline küresel geçiş, sosyal açıdan adil olmalıdır. Bir sonraki neslin daha iyi bir gezegene sahip olacağı vaadiyle bir nesli geçim kaynaklarından mahrum bırakamayız. Gelişmekte olan ülkeler küresel emisyonların yalnızca yüzde 20’sinden sorumludur. Onlardan enerji geçişini kolaylaştırmak için orantısız bir bedel ödemelerini istemek, onları onlarca yıl daha adaletsiz eşitsizliklere mahkûm etmek anlamına geliyor.”

Son eylem çağrısında Huertas şunları söyledi: “Bu anı sektörümüzü yeniden hayal etmek, amacımızı yeniden tanımlamak ve olumlu değişime dair kalıcı bir miras bırakmak için değerlendirelim. Sadece riske karşı koruma yapmıyoruz. Sosyal ve ekonomik ilerlemeyi kolaylaştırıyoruz.”