Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan ortak reasürans havuzu

ASN News’in haberine göre, geçtiğimiz günlerde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Turan adında uluslararası bir reasürans tesisi kuran bir mutabakat anlaşması imzalandı.

Duyuruya göre, imza öncesindeki konferansa çeşitli sigorta şirketlerinin başkanlarının yanı sıra Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan düzenleyici kurumların temsilcileri de katıldı. Ayrıca derneğin üyeleri, her devletten birer özel sigorta şirketiydi ve bunlar Halyk (Kazakistan), Apex Insurance (Özbekistan), AzRe Reasürans (Azerbaycan) ve Aldagi (Gürcistan).

ASN’ye göre havuz, sigorta brokeri Marsh & McLennan Companies tarafından yönetilecek. ASN’nin haberinde ayrıca, konferans organizatörlerinin, tesisin amacının, Orta Asya ve Kafkaslar’daki gelişmekte olan pazarların artan ihtiyaçları karşısında risk portföylerinin kalitesini artırmak olduğunu açıkladıklarına da dikkat çekildi.

Projenin detayları Apex Insurance’ın denetim kurulu üyesi Umid Khalikov tarafından açıklandı.

Khalikov’a göre kapsam, katılımcı ülkelerin tüm bölgelerini kapsayan “hemen hemen tüm ürün grubu” için kotalar veya öncelik çizgileri olacak. Aynı zamanda hem sigorta primleri hem de hasarlar poliçe para birimi cinsinden ödenecek, yurt dışı yerleşikler arasındaki ödemeler ise ABD doları cinsinden yapılacak.

Ayrıca inşaat, geleneksel ve yeşil enerji, finansal hatlar, filo, havacılık gibi alanlarla ilgili risklerin yanı sıra mülkiyet ve hukuki sorumlulukla ilgili risklerin de reasürans edilmesi planlanıyor. ASN’nin haberi şu ana kadar öncelik sınırının 5 milyon dolara, kota sınırının ise 40 milyon dolara kadar çıktığını, artışın Temmuz 2024’te 50 milyon dolara, Aralık 2024’te ise 100 milyon dolara çıkmasının beklendiğini ortaya koyuyor.