Bir tahmin de KCC’den: Depremin sigortalı hasarı 2.4 milyar dolara ulaşabilir

Karen Clark & ​​Company’ye (KCC) göre, Kahramanmaraş’taki depremlerinden kaynaklanan toplam sigorta ve reasürans sektörü zararlarının 2.4 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, ekonomik kayıplar ise 20 milyar dolara yakın olarak öngörüldü. Bu tahminler KCC Türkiye Deprem Referans Modeline dayanıyor.

KCC’ye göre, Türkiye’nin 81 ilinin 10’unda, Türkiye-Suriye sınırına yakın üç tektonik levhanın üçlü kavşağının yakınında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem, çoğu kötü durumda olan 41 binden fazla binayı yıktı veya ağır hasar verdi.

En büyüğü 7.5 olan ana depremi çok sayıda artçı sarsıntı izledi. KCC’den konuya ilişkin yapılan değerlendirmede, “Özellikle merkez üssün yakınındaki binalarda meydana gelen yaygın hasarın çoğu, kötü inşaat uygulamalarından ve bina yönetmeliklerinin gevşek uygulanmasından kaynaklanıyor” denildi. Ölü sayısı 40 bine yaklaşıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ettikçe daha da artması bekleniyor. Kaybedilen can sayısı artık 2011 Tohoku depreminden ve ayrıca 1999 İzmit depreminden çok daha fazla.

KCC’nin bu kayıp tahmini, ülkede var olan büyük koruma açığını (olay sonrası ekonomik ve sigortalı kayıplar arasındaki eşitsizlik) bir kez daha vurgulamakta. 2.4 milyar doların sigorta tarafından karşılanması beklenen kayıpların 20 milyar dolara yakın ekonomik maliyeti, yaklaşık 17.6 milyar dolar veya yüzde 88’lik bir koruma açığına işaret ediyor.

KCC’nin tahmini, kısa süre önce ekonomik kayıpları 20 milyar dolardan fazla olarak tespit eden Verisk’in ekstrem olay çözümlerini takip etti. Ancak Verisk, reasürör ve sigortacıların toplamın sadece yüzde 5’ini veya 1 milyar dolardan fazlasını karşılayacağı tahmininde bulunmuştu.

Analistler, bölgedeki düşük sigorta penetrasyon seviyeleri ışığında sigortalı kayıpların sınırlı olmasını, ancak reasürörlerin endüstri kaybının büyük kısmını karşılamasını bekliyorlar.