Kurumsal sigorta kayıplarının en büyük kaynağı yangınlar ve patlamalar

AM Best’e göre, MENA bölgesindeki sigorta piyasaları yıllarca süren güçlü büyümenin ardından bir dizi geniş kapsamlı zorlukla karşı karşıya.

****

AM Best’in yayımladığı Best’s Market Segment Report’a göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi piyasalarında COVID-19 pandemisinin kalıcı etkileri, küresel ekonomik yavaşlama ve petrol ve gaz talebindeki düşüş nedeniyle yıllar sonra ilk kez büyüme yavaşladı.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “MENA ekonomilerinde 2021 yılında pandemi kısıtlamalarından çıktıkça, petrol ve gaz talebinde pandemi öncesi seviyeleri aşarak önemli bir artış oldu. Ardından, Mart 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından fosil yakıtların fiyatı daha önce görülmemiş seviyelere tırmandı. AM Best derecelendirmesine sahip MENA sigortacılarının yaklaşık yarısı, 2021 yılına kadar olan beş yıllık süre boyunca yatırım portföylerinin yüzde 40 veya daha fazlasını yüksek riskli özsermaye ve gayrimenkul yatırımlarında tuttu. Ek olarak, kısmen sermaye hareketi üzerindeki düzenleyici kısıtlamalar ve bazı ülkelerde yatırım fırsatlarının sınırlı olması nedeniyle, sigortacılar kısıtlı sayıdaki sektöre hizmet verebiliyor. Bu da sigortacıların risklerini yoğunlaştırıyor. Bölgedeki AM Best dereceli şirketlerin çoğu, AM Best’in Sermaye Yeterlilik Oranı’na (BCAR) göre iyi sermayelendirilmiş olsa da birçok sigortacı sermaye yönetimi konusunda yeterince bilgili değil.”