Howden araştırdı: Futbolda yoğun fikstürle sakatlık maliyetleri zirvede

Uluslararası sigorta brokeri Howden’ın araştırmasına göre, futbol dünyası yoğun bir fikstür sıkışıklığına hazırlanırken, Avrupa’nın en üst liglerinde futbolcular daha sık sakatlanıyor.

Howden tarafından derlenen endeks, Avrupa’nın en büyük beş ligindeki sakatlıkların sayısı geçen sezon bir önceki yıla göre yüzde 20 arttığını gösteriyor. 4.810 oyuncu bir günden uzun süre sahalardan uzak kaldı ve en çok sakatlık yaşanan lig ise İngiltere Premier Ligi oldu (1.231). Chelsea, 97 sakatlıkla en kötü etkilenen İngiliz kulübü oldu.

Oyuncuların sakatlık geçirdikleri günlerin kulüplere maliyeti, yüzde 29 artarak 547 milyon dolar seviyesine ulaştı ve ilk kez yarım milyar dolar sınırını aştı.

Sıkışık bir takvimde oyunculardan daha fazla oynaması talep edildiğinden, sakatlıklarla ilgili endişe, takımların yöneticilerini ciddi şekilde düşündürüyor. Bu yılki fikstürler, Kasım ve Aralık aylarında düzenlenecek Dünya Kupası nedeniyle olağandışı bir şekilde kesintiye uğrarken, İngiltere’de Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünün ardından bir dizi maç da ertelendi.

Bazı üst düzey İngiliz takımlarının Ekim ayında dokuz maç oynaması planlanıyor.

Endekse göre, geçen sezon sakatlıklardan en fazla zarar gören İngiliz kulüpleri, 184 milyon sterlinlik maliyete katlandı. İspanya ligi La Liga ikinci sırada yer alırken, Fransa’nın PSG’si bir kulüp için en yüksek sakatlanma maliyetini bildirdi, ardından Real Madrid ve ardından Barselona geldi.

Howden’dan James Burrows, “Bu araştırma, önde gelen kulüp yöneticilerinin bir süredir söylediklerini doğruluyor. Avrupa futbolunda sakatlıklar artıyor” dedi.