Yapay Zeka ilk beş riskten biri oldu

Gartner tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, OpenAI, ChatGPT ve Google Bard gibi üretken yapay zeka (AI), 2023’ün ikinci çeyreğinde kurumsal risk yöneticileri için en önemli endişe haline geldi.

Mayıs 2023’te Gartner, liderlere yeni ortaya çıkan 20 riskle ilgili karşılaştırmalı bir görüş sunmak için 249 üst düzey kurumsal risk yöneticisiyle anket yaptı. Üç Aylık Gelişmekte Olan Risk Raporları, bu risklerin olası etkileri, zaman çerçevesi, dikkat düzeyi ve algılanan fırsatları hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor.

Rapor, üretken yapay zekanın kitlesel kullanılabilirliğini en sık adlandırılan ikinci risk olarak ortaya koyarken, üçüncü taraf uygulanabilirliği, kuruluşların 2023 2. Çeyrek anketinde en yakından izlediği en hızlı ortaya çıkan riskti.

Finansal planlama belirsizliği üçüncü sıradaki risk oldu ve bunu bulut yoğunlaşma riski izledi. Çin ticaret gerilimleri, mevcut geniş makroekonomik ve jeopolitik oynaklığın belirtileri ile teknolojiyle ilgili endişeler arasında bölünmüş ilk beş riski tamamladı.

Gartner Risk & Audit Practice’de araştırma direktörü olan Ran Xu, “Üretken yapay zeka, ikinci çeyrek anketimizde en sık adlandırılan ikinci risk oldu ve ilk kez ilk 10’da yer aldı. Bu, hem halkın farkındalığındaki hızlı artışı hem de üretken yapay zeka araçlarının kullanımının yanı sıra potansiyel kullanım durumlarının genişliğini ve dolayısıyla bu araçların yol açtığı potansiyel riskleri yansıtıyor.” dedi.