Taha Çakmak: “Farklı ihtiyaçlara cevap veren kapsayıcı ve sürdürülebilir ürünler geliştiriyoruz”

Türkiye Sigorta,  2022 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.  KAP’da açıklanan raporda, Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Taha Çakmak önemli mesajlar verdi. Taha Çakmak, “Her alanda farklı ihtiyaçlara cevap veren kapsayıcı ve sürdürülebilir ürünler geliştirmeye odaklandıklarını ve sürdürülebilirlik kavramı odağında bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz başarılı çalışmalarımızı gelecekte de sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

Taha Çakmak, rapordaki mesajında, 2022 yılının pandemi sürecinde normalleşmenin tam olarak sağlandığı bir yıl olsa da global olarak yüksek seyreden enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji ve tedarik sorunları üretim maliyetlerini yükselttiğini gelişmiş ülke ekonomilerindeki resesyon endişesi ve talep azalmasının birçok sektörü doğrudan etkilediğinin altını çizdi.

Türkiye Sigorta olarak 2022 yılında başarılı bir finansal performans sergilediklerine dikkat çeken Çakmak, “28,2 milyar TL aktif büyüklük, yüzde 114 prim artışıyla 25,2 milyar TL tutarında gerçekleşen toplam prim üretimi, 941 milyon TL ile sonuçlanan net yılsonu kârı ile finansal gücümüzü artırdık ve yüzde 12,3 pazar payı ile liderliğimizi koruduk. Türkiye Hayat Emeklilik tarafında ise aktif büyüklüğümüz 111,7 milyar TL ve yılsonu net kârımız 3,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Hayat sigortası sektöründe yüzde 75’lik artışla 6,9 milyar TL’ye yükselen prim üretimi ile yüzde 22,2 pazar payına; bireysel emeklilik ve otomatik katılım sisteminde ise devlet katkısı dâhil 97 milyar TL fon büyüklüğü ile yüzde 22,4 pazar payına ulaşarak hayat ve emeklilik sektörlerinde de liderliğimizi sürdürdük” dedi.

Çakmak, mesajında, ‘Pozitif Etki İçin Sigortacılık’ anlayışı ile sürdürülebilirliği çok boyutlu bir şekilde ele aldıklarını vurgulayarak, “Bu bağlamda, 2022 yılında Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) risklerini kurumsal stratejimize entegre etmek konusunda daha somut hedefler belirledik. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik odaklarımıza ve paydaşlarımızın ihtiyaçlarına göre sürdürülebilirlik komitelerimizi oluşturduk ve ilgili süreçlerdeki çalışmalarımızı hayata geçirmeye başladık” ifadelerine yer verdi.

“Beş sigorta ve üç BES ürününü hayata geçirdik”

Her alanda farklı ihtiyaçlara cevap veren kapsayıcı ve sürdürülebilir ürünler geliştirmeye odaklandıklarını, bu doğrultuda raporlama döneminde beş sigorta ve üç BES ürününü hayata geçirdiklerini ifade eden Çakmak, mesajında şu bilgileri paylaştı: “Borsa İstanbul ve Sürdürülebilirlik Endeksi’nde çevresel, sosyal ve yönetişim boyutunda olumlu değerlendirmelere sahip şirketlerden oluşan Türkiye Hayat ve Emeklilik Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonumuzu, katılımcılarımıza sunmaya devam ediyoruz.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında; yenilenebilir enerji projelerine teminat sağlıyor ve tarım sigorta ürünlerimiz ile çiftçilerimizin ürünlerini koruma altına alıyoruz. Operasyonel süreçlerimizde de çevresel etkimizi azaltacak uygulamaları devreye alıyoruz. Raporlama döneminde, İklim Değişikliği Stratejimiz doğrultusunda karbon ayak izimizi belirlemeye yönelik çalışmaların kapsamını Kapsam-3 emisyonların ölçümü ile genişlettik. Kapsam-1 ve 2 emisyonları için genel müdürlük binalarında tüm ölçümleri yapmaya başladık ve Sera Gazı Protokolü’ne uygun Sera Gazı Emisyon Raporu’nu hazırladık.

“118 genç yeteneği şirketimize kazandırdık”

En değerli sermayemiz olan çalışanlarımızın gelişimlerini Executive MBA, Micro-MBA, liderlik yetiştirme ve geliştirme sertifika programları ve Türkiye Sigorta Akademisi çatısı altında düzenlediğimiz uzun dönemli eğitim programları ile destekliyoruz. Türkiye Sigorta işveren markası bilinirliğini artırmak ve genç yetenekleri şirketimize kazandırmak için Genç Yetenek İşe Alım Programlarını yürütüyoruz. Raporlama döneminde 118 genç yeteneği şirketimize kazandırdık.

“Yüzde 55 kadın çalışan oranına sahibiz”

Kadın istihdamına önem veriyor, kadın çalışanlarımızı işe alımdan emekliliğe kadar kariyer süreçleri boyunca destekliyoruz. 2022 yılında yüzde 55 kadın çalışan oranına sahip olmanın gururunu yaşıyoruz.

2022 yılında Türkiye Sigorta olarak Basketbol Süper Ligi İsim Sponsorluğu ve Ampute Milli Futbol Takımı Sponsorluğu’nu üstlendik. Sigorta okuryazarlığının toplumda yaygınlaşması için sigorta sektörünün en geniş katılımlı eğitim seferberliği olarak planlanan Esnafın Sigorta ve Risk Yönetimi Bilincini Güçlendirme Eğitimleri (ESİB) sponsorlarından biri olduk. Daha yeşil bir gelecek için 10.000 fidanlık bir Hatıra Ormanı oluşturduk.

 

Rapora ulaşmak için: https://www.turkiyesigorta.com.tr/docs/default-source/surdurulebilirlik-raporlari/turkiye-sigorta-2022-surdurulebilirlik-raporu.pdf?sfvrsn=c49b0774_6