InsurTech finansmanında ilk çeyrekte güçlü toparlanma

Gallagher Re’nin en son Küresel InsurTech Raporuna göre, InsurTech finansmanı 2023’ün ilk çeyreğinde güçlü bir şekilde toparlandı ve küresel yatırımlar 1,39 milyar dolara ulaştı.  Bu, 2020 1. Çeyrek’ten bu yana bir önceki çeyreğin en düşük toplamından yüzde 37,6’lık bir artışa işaret ediyor. Küresel reasürans brokeri anlaşma sayısı sabit kalırken, ortalama anlaşma boyutunun yüzde 25,3 arttığını belirtti.

Mega finansmanlar, toplamın yalnızca yüzde 12,9’unu oluştururken, bu 2020’nin ilk çeyreğinde yaşanan düşüşten bu yana en düşük seviye oldu. P&C InsurTech finansmanı, yüzde 53’ten fazla artarak 967,89 milyon dolara ulaşan üç aylık yatırımdaki artışın arkasındaki itici güç oldu. L&H bağış toplama da yüzde 9,6 artışla 420,73 milyon dolara yükseldi.

Genel olumlu eğilime rağmen, erken aşama L&H finansmanı önceki çeyreğe göre yüzde 44,3’lük bir düşüş gördü. Yine de, ortalama erken aşama anlaşma yüzde 28 artarak 8,31 milyon dolara ulaştı. (Re)asürans şirketleri tarafından yapılan yatırımların çoğu, art arda altı çeyrektir gözlemlenen bir eğilim olan erken aşama turlarına gitti.

En son fon toplamları, 2023’ün pandemiden önce yaşanan hafifçe artan InsurTech fonlamasının daha ‘normal’ seviyelerine dönüşü işaret edebileceğini gösteriyor. Bu, 2022’deki yüzde 41’e kıyasla, yatırımların yüzde 62’sinin mega turlarla yapıldığı 2021’in tersidir.

2023, InsurTech için yeni bir dönemin başlangıcı

Gallagher Re’de InsurTech Global Başkanı Dr. Andrew Johnston, “2023, InsurTech için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. 2021, şüphesiz Covid-19 belirsizliği ve organik olarak meydana gelen bir kreşendo ile beslenen fonlama zirvesini işaret etti. Sektör, 2022’de ciddi yeniden yapılanmalara, maliyet tasarrufu sağlayan aksiyonlara ve yeni iş stratejilerine yol açarak yeniden canlandı. Pek çok şirket bunu başaramadı. Kurucular artık uzun vadeli sürdürülebilirlik ve büyümeyi düşünüyorlar ve işletmelerinin kendi yeteneklerine ve gelirlerine güvenerek sabanı kendilerinin çekmesi gerekeceğini fark ediyorlar. Önemli bir artı, birçok (re)asürans şirketinin, aracının ve acentenin teknolojiyi benimseme konusundaki gerçek istekliliği gibi görünüyor. Bu nedenle InsurTech’lerin işlerini kabul edilebilir ve katma değerli hale getirme baskısı var.” dedi.