Avrupalı sigorta devleri büyüdü ama kârları düştü…

Avrupa’nın en büyük 30 hayat dışı sigorta şirketinin brüt prim üretimleri 2022’de yıllık yüzde 11 artarken kârları düştü.

***

Değerlendirme kuruluşu AM Best’in 17 Ekim’de yayınlanan raporuna göre, Avrupa sigorta sektöründe karlar düşerken pazarda büyük firmaların hakimiyeti artıyor. “Genel kârlar düşerken Avrupa sigorta ortamına büyük isimler hakim oluyor” başlıklı rapora göre, brüt yazılan primlere göre ilk beş sigorta şirketi Allianz, AXA, Lloyd’s, Chubb ve Zurich Insurance oldu.

 

Bu dönemde 30 büyük şirketten sadece İngiltere merkezli RSA prim üretiminde düşüş yaşadı. AIG Avrupa, geçen yıl İsviçre merkezli Baloise Holdings’i geride bıraktıktan sonra tekrar ilk 30’a geri döndü.

Sıralamanın zirvesinde yer alan 13 şirket geçen yılla aynı pozisyonlarını korurken, tablonun alt kısımlarında bazı önemli değişiklikler yaşandı. Vienna Insurance Group yüzde 17’lik prim artışıyla üç sıra yükselerek 14’üncü sıraya yükseldi. Aéma Groupe üç sıra atlayarak 15’inciliğe yükseldi. Beazley yüzde 21’lik büyümeyle dört sıra yükselerek 23. sıraya çıktı. Grupo Catalana Occidente yüzde 10’un üzerinde büyümeyle 26. Sırada yer aldı.

Ancak ilk 30 şirketin vergi sonrası genel kârı 2022’de önemli ölçüde azaldı. AM Best, bunun büyük ölçüde, hızla artan faiz oranları nedeniyle yatırım portföylerinin piyasa değerindeki hareketten kaynaklanan daha kötü yatırım sonuçlarından kaynaklandığını açıkladı.

Rapora göre özellikle otomobil ve emlak sektöründeki hasar enflasyonu, kârların azalmasında bir diğer önemli faktör oldu. Parça ve işçilik maliyetleri yükselirken, salgının neden olduğu olumlu bir dönemin ardından hasar başvurularının sıklığı da arttı. AM Best, birçok sigorta şirketinin bu eğilimlere karşı koymak için primleri artırmaya yöneldiğini ancak bunun etkisinin enflasyonun hasar maliyetleri üzerindeki etkisini geciktirdiğini belirtti.

Aviva, Lloyd’s ve R+V adlı üç grup, 2022’de zarar etti, ancak bunların hepsi olumsuz yatırım sonuçlarından kaynaklandı ve hepsi teknik kâr bildirdi. Kârla ilgili bazı dikkate değer istisnalar vardı: HDI Grubu, Hannover Re’nin hayat dışı katkısını da içeren uluslararası işlerinin etkisiyle vergi sonrası kârını bir önceki yılki 1,7 milyar avrodan 2,5 milyar avroya çıkardı.